Faber Academy
Jasper Reijgers’ functieomschrijving is een hele mond vol: senior division manager broadcast en senior division manager marketing en in die laatste functie ook lid van het managementteam. ,,Zeg maar de spil tussen sales en marketing.” Het is de 49-jarige Friese Drent (zijn wieg stond in Havelte) ten voeten uit: maak de dingen niet onnodig ingewikkeld.
Met zichtbaar enthousiasme vertelt Reijgers over de Faber Academy, die nu alweer zo’n vijf jaar geleden van start ging. In samenwerking met roc Friese Poort levert de tweejarige opleiding een officieel diploma op. ,,We zijn het enige AV-bedrijf met een door het ministerie van onderwijs erkende opleiding. Het is een serieuze erkenning.” Er worden jaarlijks maximaal twaalf leerlingen toegelaten. Na het afronden van de Academy, die uit een theorie- en een praktijkjaar bestaat, kunnen de leerlingen als medewerker aan de slag.
,,De Faber Academy is er omdat de jeugd de toekomst heeft. Zo simpel is het eigenlijk. Er zijn altijd goeie mensen nodig. Die haal je niet zomaar uit de markt. We stellen bovendien bepaalde eisen aan de mensen die hier komen werken.” Jasper Reijgers noemt de waardes respect, vertrouwen en dienstverlening. ,,Als je zoals wij aan duizenden producties per jaar meewerkt, dan kun je geen steken laten vallen. Doen wat je belooft, met de juiste mentaliteit. Je gaat pas naar huis, als je werk klaar is. Dát zijn de pijlers waarop het bedrijf is gebouwd.”

Jasper Reijgers van Faber AV
Alle grote namen en merken
Maar daar krijg je veel voor terug; als je van techniek in combinatie met de evenementenbranche houdt, dan is er geen betere werkplek denkbaar, vindt Reijgers. ,,Als je wil leren, dan kan dat hier. Dat is ook de aantrekkingskracht van het bedrijf.”
Zoals eerder beschreven: Fabers werkgebied en clientèle is geografisch beschouwd onbegrensd. Er zijn periodes dat Faber in twaalf landen tegelijk werkt. Voor de bekendste merken en artiesten. Toch schreeuwen ze het zelf bepaald niet over de daken. Noordelijke bescheidenheid? ,,Nee hoor”, legt Reijgers uit. ,,We zijn in de basis een dienstverlenende organisatie. Mensen huren ons in voor een service of productie. Dan is het niet aan ons om daar ruchtbaarheid aan te geven. Daarnaast gelden er contractuele afspraken om alleen reclame te maken in overleg met de opdrachtgever.”
Dan doen wij het maar. En we beperken ons tot het actuele en afgelopen jaar. Heel recent leverde Faber het enorme led-scherm dat het Italiaanse modemerk Moncler gebruikte tijdens de Fashion Week London. 2.000 vierkante meter scherm was er nodig om de show, met onder meer optredens van Alicia Keys en Pharell Williams, van de nodige allure te voorzien. Ook in Londen: Faber bemoeide zich met de plannen en realisatie van de BBC Earth Experience. Een 360-graden audiovisuele beleving die zijn gelijke niet kent. In Nederland zorgde het bedrijf voor de audiovisuele aankleding van Holland Zingt Hazes, Edisons Pop, De Vrienden van Amstel Live, Symphonica in Rosso, de concerten van Di-Rect, Chantals Pyjama Partij, Groots met een Zachte G, Lowlands, Eurosonic, Eurovisie Songfestival in Rotterdam en André Rieu. ,,Voor hem staan permanent twee toolsets met schermen klaar. Wij rijden achter Andre Rieu aan. Als hij ergens bezig is, dan zetten we ondertussen de set op de volgende locatie klaar.”
The place to be
Op het gebied van sport reisden Faber-medewerkers het afgelopen seizoen weer mee met de Ski World Cup. Voor het tennistoernooi ABN AMRO Open in Ahoy leverde en installeerde Faber de led schermen, led banners en camera’s. Als videopartner van de Formule 1 in Zandvoort plaatste Faber een led-toren, de led schermen rond het circuit en alle 200 monitoren in het perscentrum.
Maar ook de led-schermen en -pilaren voor het NOS-verkiezingsdebat droegen dit jaar de Faber-signatuur. Net zoals het programma Ministars, het NOS Watersnoodjournaal, The Floor, het Gouden Televizier-Ring Gala en de studio’s van de NOS WK Voetbal en RTL’s Champions League Studio. Het decor van Khalid en Sophie? Een led-scherm van Faber. Marble Mania? Faber. ,,Als je de tv aanzet, is de kans groot dat je ons tegenkomt.”
Het bedrijf wil zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Het eigen transport is hier een voorbeeld van. Met andere woorden: wat je zelf kan, moet je zelf doen. ,,Want we willen zo weinig mogelijk afhankelijk van anderen zijn.” Zo ontstond een jaar of vier geleden het idee om de flight cases, de kisten waarin de led-apparatuur worden vervoerd, voortaan zelf te maken. ,,Er is nu een werkplaats waar een vast team gemiddeld 250 kisten per week produceert. We maken ze ook voor onze collega’s binnen de NEP Group.” Deze groep bestaat uit bedrijven uit 22 landen en telt in totaal 4.500 werknemers. ,,Die hebben soms ook nieuwe, op maat gemaakte kisten nodig.” Zelfvoorzienend en ook duurzaam.
Het is duidelijk: het gebeurt niet altijd in de randstad. Sint Anna als the place to be? Wie voor techniek en avontuur gaat, kan alleen maar instemmend knikken. En iedereen is welkom. ,,We vinden het juist leuk om onze buren te ontmoeten. Wil je met je vereniging of club een rondleiding, dan ben je altijd welkom.” Onze rondleiding zit erop. Snel naar huis en met het bord op schoot. Met andere ogen naar Marble Mania kijken.